Egy anyukatapasztalatból, maceragaranciáva!

2012. október 1., hétfő

Miért mosható pelenka?




Tulajdonképpen tipikusan fogyasztói társadalmi problémáról van szó. Önmagában az is elegendően ijesztő tény kellene legyen, hogy egy gyerek, amíg szobatiszta lesz, 1 tonnányi (próbáljuk csak magunk elé képzelni!) pelenka-szemetet termel, amely szeméthegy további száz évekig ott marad a szeméttelepen. És mindez ráadásul 5-6 ezer lejbe kerül a családnak gyerekenként. Ezt mi egyszer kiszámoltuk az első gyerekünknél, (elájultunk!) és így kezdtünk alternatívát keresni.
A modern, új generációs textilpelenkák nagy előnye, hogy természetes anyagból készülnek: 100% pamutból, vászonból, frottírból és flanelből. Nem mindegy, mert a baba az első 2-3 évben folyamatosan be van pelenkázva. És ki szeretne napi 24 órán át idegen anyagokba, mint pl. poliakril zselé, dioxin és egyéb kémiai adalékanyagokba csomagolva ülni? (Vicus lányom folyamatosan kiütött a műpelenkában, de hát kezdők voltunk ki gondolta, hogy a nagynevű babatermékek allergén anyagokat tartalmaznak?)
A mosható textilpelenka a babák bőrének kimondottan jót tesz, (vagyis egyszerűen csak természetes hatású) popsijuk szellőzik benne, és nem fülled be. Nyomát sem találjuk allergiás pelenkakiütéseknek, és ebből logikusan következik, hogy a méregdrága popsikenőcsre sem lesz szükség. A második esetünk Emma leányom popsija volt, utánaszámoltam és 4320-szor volt átpelenkázva és ebből 10 esetben műpelenkát kapott amikor azt hittük, hogy az a gyorsabb megoldás és hosszabban maradhat rajta, de utána az irritáció kikezelése móresre tanított.)
Az is tapasztalati tény, hogy a textilpelenkás babák rendszerint előbb szoknak bilire, mint az eldobhatóba csomagolt társaik. Ennek magyarázata, hogy a szuper nedvszívó képességű, eldobható pelenkákban a gyermeket nem zavarja a “következmény”, pedig ez lenne a folyamat lényege.
És nem kell a mi nagymamáink, anyukáink gőzölgő fazekaira gondolni: a mai mosható pelenkák már modern kivitelezésűek, ami azt jelenti, hogy a használatuk ugyanolyan egyszerű, mint egyszer használatos társaiké. Tépőzárral könnyedén ráhelyezhetjük a babára. Sőt, méretszabályzásuk is van, vagyis nem szükséges mindig újabb pelenkát venni, ahogy gyarapszik a baba. És ebben az esetben is a gyakorlat teszi rutinná a dolgot: nem mondhatja senki, hogy az első hetekben, amíg belejött a pelenkázásba, nem történtek „balesetek”, legyen az eldobható vagy mosható pelenka.
Másik nagy tévhit, hogy a textil pelenkát kézzel kell mosni és vasalni. Nem én mosom, hanem a mosógép, vasalni pedig egyenesen tilos. Az eldobható pelenkák nedvszívása hiába nagyobb, 3-4 óránként higiéniai megfontolásból ezeket is cserélni kellene, ezt az időt pedig a korszerű mosható pelenkák is tartják.
A mosható pelenka rugalmas, vékony és kényelmes csomagot képez a baba popsin. Csípőficamos babáknak is kifejezetten ajánlott a textilpelus, hiszen a nagyobb terpeszállás javítja a csípőficamot, és a még porcos csípővápa helyes tartásban érik meg. A mosás sem jelenthet problémát a mai, mosógéppel felszerelt háztartásokban. Kisgyerekes családokban amúgy sem igen telik el nap, hogy a mosógép üresen álljon. Napi öt percnél nem igényel többet az elrendezésük. Ennél viszont gyakran több időbe telik az eldobható pelenkák beszerzése. Kevesebbszer kell kivinni a szemetet, és többet nem fordulhat elő, hogy váratlanul pelenka nélkül maradjunk otthon.
Szerintem már nem engedhetjük meg magunknak a felelőtlen nemtörődömség luxusát. Rengeteg információt kapunk naponta a környezetszennyezés rohamos burjánzásáról. Tudatos vásárlási szokásaink kialakításával mi is könnyíthetünk a környezetünk szemétterhelésén. Az egyszer használatos pelenkák esetében figyelembe kell venni az előállítás során keletkező hulladékot és felhasznált energiát is, illetve azt is tudnunk kell, hogy alapanyagként nagy mennyiségű puhafát is használnak. Ehhez képest a textilpelenkázáshoz szükséges pelenkák előállítása és mosása elenyésző mértékben terheli a környezetet, főleg ha a mosás során környezetbarát mosószert (ecetet, mosószódát, mosódiót) alkalmazunk.
Másik előnye a mosható pelenkáknak, hogy gazdaságosak. Egészen pontosan 6-szor olcsóbbak, mint az egyszer használatosak. Az első készletre ugyan egyszerre kell kiadnunk a pénzt, és akkor egy kicsit drágának tűnhet, de ha utánaszámolunk, 8 hónap után már megtérül, és akkor még mindig hátravan 30 hónapnyi pelenkázás. Nem beszélve, hogy több gyereket is gond nélkül kiszolgálhat. Míg az egyszer használatos pelenkával apránként fogy a pénzed, a mosási költség elenyésző a havonta eldobható pelenkákra kiadott összeghez képest. (És a szemétdíjról se feledkezzünk meg, hetente egy kuka megtelik pelusokkal.)

Rendeld meg a trezy csomagodat a www.trezy.ro oldalon

Milyen a Trezy?

Miért épp a Trezy-t választják mások? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése