Egy anyukatapasztalatból, maceragaranciáva!

2012. október 26., péntek

13 alapkérdés és válasz a Trëzy mosható pelenkáról



Az eldobható pelenkák legfőbb reklámozott előnyük a „száraz érzés”. Sajnos a „száraz”-ság nem jelent egyet a tisztasággal. Ezek az egyszerhasználatos pelenkák a babákon több ideig maradnak rajta, hiszen nem nedvesedik át, gondoskodik erről 
a pelenka belsejében lévő nátrium poliakrilát (duzzadó zselé). Baktériumok szaporodhatnak el a babapopsin, betegségeket és pelenkakiütéseket okozva.

1. Hogy működik?
Egy részes a Trëzy pelenka. Ezért könnyedén bepelenkázzuk vele a babánkat, akkor is ha megszoktuk az egyszerhasználatost. Tépőzárral rögzítjük a baba éppen aktuális hastérfogatához.


2. Miből van?
Belső nedvszívó része 100% pamuból készül. Külső nedvesség elzáró részes lélegző speciáli PUL anyag.

3. Átázik? meddig bírja?
A leggyakoribb visszajelzések egyike, hogy megfelelő használat mellett soha nem ázik át a baba, még nagyon híg anyatejes széklet esetén sem. Hogy meddig bírja az álltalában gyerek függő. Attól is függ, hogy milyen idős, mennyi folyadékot fogyaszt, milyen gyakran van széklete stb. De 2-3 óránként érdemes cserélni a pelenkát. Éjszakára vagy hosszabb séta esetére plusz betét elhelyezése szükséges.

4. Szárazon tartja a babát?
Alapvetően nem ez az elsődleges funkciója, mivel nem tartalmaz semmilyen műszálat vagy kémiai adalékot ami a nedvesség elvezetését szolgálná. De nem válik zavaróva az első pár vizelet alatt.

5. Több mérete van?
A Trëzy mosható pelenka állítható méretű. Vagyis, a combrész a zsebből állítható, a gombos gumi segítségével pontos méret szabályozás válik lehetővé. A derekán is gumirozott és a tépőzár is a pontos méret szabályozást szolgálja. Születéstől a szobatisztáságig haszálható a Trëzy pelenka.

6. Hogy mossam?Ha szeretné, akkor kézzel is moshatja. Természetesen mosógéppel egyszerűbb és kevesebb fáradtságot igényel. A kézi mosás inkább néhány darab pelenka esetén lehet megoldás. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő öblítésre. Ha csak néhány pelenkát szeretne kimosni, ami nem tölt meg esetleg egy fél programot sem a mosógépben, alapos (!) öblítés után lehetséges a babaruhákkal együttmosni 60 fokon.
Mosószódás mosáshoz mindenképp 40°C-nál nagyobb hőfok szükséges, mert alacsonyabb hőfokon nem oldódik. Így, ha hideg vízben akarunk mosni, akkor a mosószódát is és a szappanreszeléket is célszerű feloldani előre. 

7. Használhatok-e a pelenkákhoz öblítőt vagy fehérítőt?
Nem, az öblítők felületet képeznek az anyagon és ronthatják a nedvszívó képességet, ezért inkább 1-2 evőkanál ecettel öblítsen. Ez nem szennyezi a környezetet, nem károsítja a baba bőrét sem és puhává teszi a pelenkákat is. Ráadásul olcsó és a legkiválóbb öblítőszer más ruhához is, a mosógép dobja is mindig csillogó lesz. Illata nem marad meg! Én a hajamat is ezzel öblítem.
8. A pelenka két láb közötti része nem túl széles-e még egy újszülött számára?
Nem, a pelenkát úgy terveztem és tapasztalgattam ki a kislányaimon, hogy már újszülötteknek is alkalmas a mérete. Kiválóan tudnak mozogni benne, sőt a csípő fejlődése szempontjából kifejezetten ideális terpesztartásban tartja a lábakat. Puha kis csomagot képez a popsin, ami a járás tanuláskor előnyös lehet.

9. Hány darabra van szükség?
Ez attól függ, hogy milyen gyakran akarunk mosni. Ahhoz, hogy két-három naponta kelljen mosnunk (ennél hosszabb ideig már nem higiénikus tárolni, ennél gyakrabban, azaz majd mindennap mosni fárasztó), 18-20 pelenkára van szükségünk. Ha felváltva szeretnénk használni az eldobhatóval, akkor a tízes csomag is elegendő.


10. Maceráns?
Nagyon szépen és könnyedén kialakítható az otthoni körforgása a pelenkáknak. Kell egy tiszta és egy piszkos tároló eszköz. Ez lehet veder vagy zsák is. Akik az eldobható pelenkához szoktak azok a folytonos külső (szemetes-beszerzés) körforgásról át kell álljanak a belsőre (vödör-mosógép).

11. Nem pálik be a bőre?
Lévén puha és természetes jól szellőző anyagokba csomagoljuk babánkat, nincs probléma a bepálással. Általában a tapasztalat az, hogy mosható pelenka használatnál nincs vagy csak kis mennyiségben (amikor a szervezet jelez a székleten keresztűl pl. fogzást vagy gyomorrontást) szükség popsikrém használatára.

12. A mocskossal mit kezdjek?
Pelenkához egy lebomló papír betét, ami a széklet egyszerű eltávolítását segíti. Ha nem kakis a baba, akkor a pelust átöblítjük és bedbjuk a pelenka tároló szennyes vederbe avgy zsákocskába.

13. Milyen gyakran cseréljem?
Higiéniai okokból minél gyakrabban, akár minden pisilél után is. Természetesen ha nincs rá mód akkor maximum 3 órát maradhat a babán a pelenka. Éjszaka vagy hosszabb séta esetén érdemes egy pót betétet elhelyezni a pelenkába. Így jobb nedvszívó hatást érhetünk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése