2013. július 2., kedd

7 egyszerű tipp a könnyű bilire szoktatáshoz


7 egyszerű tipp a könyű bilire szoktatáshoz

Szülői szerepünk kihívásainak egyike a gyerek biliztetése és az, hogy eligazodjunk a létező számos megosztó vélemény között. Vannak akik azt valják, hogy egy-két hetes baba, már jelzi a szükségleteit, a másik tábor pedig még a 4-5 évesre is pelenkát ad, mert úgy vélik a gyerek “igényli még”.
Tény az, hogy előbb vagy utóbb segítenünk kell a gyereknek a váltásban.
Az eHow.com 6 pontban gyűjtötte össze a fontos tudnivalókat. Plusz egy személyes vélemény.

Mérd fel, alkalmas-e már?
Vannak olyan speciális jelek, amelyek segítségével megállapíthatod, hogy gyermeked felkészült-e már a bilire szoktatásra, például ha egyre hosszabb ideig száraz a pelusa. Ez arra utal, hogy már vissza tudja tartani a vizeletét bizonyos ideig. A rendszeres bélműködés szintén elengedhetetlen, és előfordul, hogy maga kéri a kakis pelenka levételét, esetleg tájékoztat is arról, hogy most be kell mennie a mosdóba, pelenkástul. Ez mind azt jelenti, hogy már odafigyel arra, hogy a nagydolgot a vécében kell elvégezni. A gyerek azt is kérheti, hogy had’ hordjon nagyobb gyerekeknek való alsóneműt és hogy használhassa a bili helyett a nagyoknak való vécét.
A fizikai és a mentális érettség, azaz a bili elfogadása egyaránt hozzájárul, hogy az átszoktatás zökkenőmentes és rövid legyen.
Szerezz be egy gyerekeknek való bilit!
Ez lehet egy hagyományos, műanyag, földre helyezhető darab, de az is jó, ha a sima vécé tetejére helyezhető gyerekülőkét választunk, Mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerek – kisebb méretei ellenére - kényelmesen tudjon ülni az ülőkén.
Vegyél több váltásnyi fehérneműt!
Mivel az első időszakban törvényszerű, hogy előfordulnak majd kisebb-nagyobb balesetek, nem árt jó előre beszerezni néhány plusz gyerek alsót, hogy ne kelljen minden egyes eset után nagymosást csinálni. Kerítsünk nagy feneket a dolognak: azaz magyarázzuk el, milyen klassz, hogy már nagy gyerekeknek való bugyit hordunk és mindig dicsérjük meg, ha – akár rövidebb időközönként is - sikerült szárazon tartani.
Részesítsd különleges bánásmódban!
Találjunk ki valami jutalmat arra az esetre ha használja a bilit! Ez lehet egy kis matrica v. mese, amit akkor is megérdemel, ha csak üldögél a vécén, kimegy a fürdőszobába vagy szárazon tartotta a bugyiját. Bármilyen apró sikerélmény éri, a jutalom mellett mindig dicsérd meg az eredményért!
Segíts neki használni a bilit!
Eleinte gyakran vidd ki a fürdőbe, és mindig dicsérd vagy jutalmazd meg ha száraz maradt a bugyija és használta a bilit! Ha fizikálisan már érett a dologra, nagyon hamar ki fog alakulni nála, hogy magától szeretne kimenni.
Neked is figyelned kell a jelekre, hogy mikor van szüksége a mosdó használatára. Ilyen lehet ha a gyerek fészkelődik, a nemi szervéhez teszi a kezét, váratlanul csendben marad és máshova összpontosít játék közben. Ha felismered az üzenetet, gyorsan vidd ki a fürdőbe és megint dicsérd meg, amiért a bilit használta!
Maradj mindig pozitív!
Fontos a lelkesítés, még akkor is, ha éppen baleset történik! A teljes bilire szoktatás több hetet vagy akár hónapot is igénybe vehet, ezért a közben fellépő baleseteknek nem szabad nagy feneket keríteni. Csak takarítsuk el az eredményt és bátorítsuk a gyereket arra, hogy legközelebb sikerülni fog.
Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked hamar szobatisztává váljon, fontos, hogy megvárd, amíg éretté válik a feladatra, és ne kelts benne bűntudatot a balesetek miatt.

Plusz egy személyes tipp:
Az foglalkoztatott, hogy honnan tudom, hogy érett-e a gyerek a feladatra? Azt tapasztaltam a lányaimnál, hogy amikor észrevették, hogy inger előzi meg a szükségletet és én abban segítettem, hogy ezt az ingert tudatosítsák, akkor vált pofon egyszerűvé a szobatisztasági folyamat.
Vagyis ha rendszeresen érzi, hogy pisikál (a műanyag pelenkában nem!), akkor néhány alkalom után (ez tapasztalatok szerint 2 hét) összeköti és tudatosítja, hogy ingez-jelzés van előtte. Ezt az ingert pedig Ő és Mi is észrevesszük már:) Hagyjuk tehát mesztelenűl, bugyikában, vagy textil pelenkában a kisgyereket.


Nézd meg a trëzy leszoktató pelenka csomagját ide kattintva
Vagy telefonon, a 0743134891 számon.
facebook

1 megjegyzés:

  1. A jutalom-részéhez szeretnék hozzászólni. Ha a gyerek valamilyen betegség miatt nem érzi a pisit, mndjuk túl korán próbálkozunk, vagy valamilyen betegség miatt (szerencsére ez nagyon ritka eset), akkor csak frusztrációt okozunk neki. Szeretné megkapni a matricát/túrórudit/akármit, de nem képes rá. Azt erősítsük benne, h "kicsifiam te olyan béna vagy, hogy még rendesen bilibe pisilni sem tudsz".
    Szerintem ezzel a jutalmazás-résszel óvatosan kell bánni. De csak szerintem...

    VálaszTörlés